Uzun süredir Winamp kullanıcılarına hiç bir program “Acaba bunu mu kullansam?” dedirttirmemişti. Ben de bilgisayarla ilk tanıştığım günden beri müzik dinlemek için winamp kullanırım. Şu ana kadar da herhangi bir program aramadım, ama geçen gün karşıma Aimp diye bir program çıktı. Görünüm olarak winamp’ı anımsıtıyordu. daha farklı, daha hoş bir görünümü vardı.
yüklesem mi yüklemesem mi diye düşünüyordum. çünkü bu tarz programları bilgisayara yüklediğinizde bilgisayarda ne kadar mp3 ve video varsa hepsi bu son yüklediğiniz programla açılıyor. birden fazla oynatıcı kullandığım için bu benim biraz canımı sıkıyor.
İlk defa winamp’ın yerini almaya çalışacak bir programı bu kadar merak ettim ve bilgisayarıma yükledim. yüklerken Türkçe, Kazakça ve Azerice dil seçenekleri ilgimi çekti. Bunlarla birlikte birçok dil seçeneği de mevcuttu. Türkçe olarak yükledim. denemek için bir mp3′e tıkladım. fakat mp3 uzantılı dosyaların hepsi hala winampla açılıyordu. şaşırdım. oysa ne kadar müzik ve video dosyası varsa bu programın egemenliğine girmesini bekliyordum. ki mp3ler bile girmemişti henüz.
Masaüstüne gelen kısayola tıklayıp programı açtım ve listeye birkaç tane mp3 attım. (mp3′ün üzerine sağ tıklayıp da listeye gönderebiliyoruz.) ses olarak winampla karşılaştırdığımda aynıydı. programın alt kısmında hızlı arama bölümü dikkatimi çekti. winampta “J” kısayol tuşuna basıp listede arama yapıyorduk. aimp’teki daha kullanışlıydı.
Müzik dinlerken küçültme simgesine bastığımda, sağ alt köşede küçük bir simge çıktı. Bu simgenin üzerine gelindiğinde ise çalan müziklerin isimleri çıkıyor.
Şarkı çalarken Aimp’i kapattığımda bir sonraki açışımda şarkının kaldığı yerden devam etmesi de hoş bir özellik. Ayrıca şarkı çalıyorken diğer şarkıya tıkladığımda çalan şarkıyı yavaş yavaş kısarak diğer şarkıya yumuşak bir geçiş yapıyor.
Aimp yavaş yavaş farklılığını hissettirmeye başlamıştı.
Aimp’in websitesine girdiğimde arayüz ve eklenti desteği verdiğini de gördüm.
Şu an için kullanmadığım başka hangi özellikleri var diye baktığımda ise,
# wma, mp3, wav, ogg formatlarını birbirine dönüştürebiliyoruz.
# aimp üzerinden radyo dinlerken kayıt yapabiliyoruz. mikrofondan da kayıt yapabiliyor.
# İster “data” ister “audio” cd yazabiliyoruz.
# müzik dosyalarımızın etiketlerini (tag) düzenleyebiliyoruz.
Program winamp’a göre çok daha hızlı ve sistemi yormuyor.
En sonunda ne mi yaptım, bütün müzik dosyalarımı Aimp ile açılacak şekilde ayarladım. Yani “Elveda Winamp, seninle çok da güzel günlerim olmuştu…”
Aimp’i indirmek için tıklayınız.
Arayüzlere (Skin) buradan ulaşabilirsiniz
Msnde “Ne dinliyorum” özelliği için buradaki dosyayı indirin ve rarlı dosya içindeki iki dosyayı “C:\Program Files\AIMP2\PlugIns klasörünün içine kopyalayın.