MD5CryptoServiceProvider sınıfını kullanarak C#‘ta kolay bir şekilde MD5 şifreleme yapabiliriz. String tipindeki bir değeri MD5 şifreleme ile 32 karakterlik bir alfanumerik string haline getiririz. MD5 şifreleme tek taraflı bir şifreleme yöntemidir. Mesela kullanıcı şifreleri veritabanına kaydedilirken MD5 şifrelenir. Kullanıcı şifresini yazıp giriş yaptığında yazdığı şifre de MD5 olarak şifrelenip veritabanındaki  kayıtlı şifre ile karşılaştırılır. Eğer veritabanındaki ile aynı ise kullanıcı girişi gerçekleşir.

MD5CryptoServiceProvider sınıfını kullanabilmemiz için öncelikle kodumuza using olarak System.Security.Cryptography namespace’ini eklemeliyiz.

using System.Security.Cryptography;
using System.Text;
using System.Diagnostics;

public static string ToMD5(string value)
{
	MD5CryptoServiceProvider md5 = new MD5CryptoServiceProvider();

	byte[] ba= Encoding.UTF8.GetBytes(value);
	ba= md5.ComputeHash(byteArray); 

	string md5Password = BitConverter.ToString(ba).Replace("-","");

	return md5Password;
}

Yazmış olduğumuz kod bloğunun çalışma süresini Stopwatch sınıfı ile öğrenebiliriz. Mesela bir for döngümüz var ve bunun ne kadar zamanda işlem yaptığını öğrenmek istiyoruz.

using System.Diagnostics;

public string CalculateTheRunningTime()
{
    Stopwatch sw = new Stopwatch();
    sw.Start();

    int toplam = 0;
    for (int i = 0; i > 100000; i++)
    {
        toplam += i;
    }

    sw.Stop();

    string runningTime = sw.Elapsed.ToString();

    return runningTime;
}

Bu şekilde **Stopwatch **sınıfını kullanarak aynı işlemi yapan kod bloklarının performanslarını karşılaştırabilirsiniz.

yeni yılın ilk günü, haftaların nasıl pazartesi günleri varsa yılın pazartesi günü gibidir aslında. neye yeni başlıyorsak hep pazartesinden sonra yapacağım deriz ya buna benzer şekilde yeni yılda da yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesi hazırlanır yeni yılın ilk gününden itibaren uyulacak olan. belki kafada belki de kağıt üzerinde…her seneki gibi bu sene de bu listeye uyabileceği umudunu taşır insan. sene sonu geldiğinde önceki listeyi unutmuş, yeni bir liste hazırlarken bulur kendini. geleceğe dair ne kadar çok yalan taşırız sırtımızda. hiçbir zaman gerçekleşmese de düş kurarız. Düş kurmak güzeldir anı kaçırmadığın sürece… çünkü gelecek şu anda saklıdır.

işte benim bu seneki düşlerim (söz bir sene sonraki listeyi hazırlarken bu listeyi de hatırlayacağım:)

  • seyir defterime her hafta en az 3 yazı
  • kafamdaki web projelerine başlayıp yayınlamak
  • freelance projelere de el atmak
  • şu an bilmediğim bir programlama dili ile öğrenip en az bir proje geliştirmek (silverlight, php veya java)
  • teknik ingilizcemi geliştirmek
  •  her gece yatmadan önce mutlaka kitap okumak
  •  bir de tiyatro vardı değil mi deyip de arada bir tiyatroya gitmek
  • akustik gitar alıp uzun süren bu hasrete bir son vermek

şimdilik aklıma gelenler bu kadar. bir de yan tarafta bir sayaç var, geri sayım bittiğinde uzun zamandır yapmak istediğim bir şey vardı onu yapacağım. Geri sayım bittiğinde hep birlikte göreceğiz, bakalım nasıl olacak:)

artık seneye bu listeyi bir değerlendirmeye alacağım, ne kadarını yapabildim diye…

herkesin güzel bir yıl geçirmesi dileğiyle…

 

 

Sql Server’da tablodaki verileri görmek ve editlemek istediğimizde “Edit Top 200 Rows“u açarız, bazen tablodaki veriler 200′den daha fazla olabilir. Bu durumda 200 sınırını arttırmak için ne yapmalıyız?

Sadece o anki tabloda 200 satır değil de daha fazla görebilme veya sürekli her tabloyu istediğimiz satır sayısında açabilme olmak üzere 2 seçeneğimiz mevcut.

1.SEÇENEK:

Sql Server’da bir tablonun üzerine sağ tıklayıp “Edit Top 200 Rows” u açtık. Ve o tabloda 200′den fazla satır var diğer satırları da görmek ve editlemek istiyoruz.

 

sql server 2008 edit top 200 rows değiştirme

Tablomuz edit modta açıldıktan sonra üstte toolbardan “Show SQL Pane” butonuna tıklıyoruz.

sql server edit top 200 rows değiştirme

 

Karşımıza tabloyu 200 satır olarak edit modta açan sql kodu gelecek.

sql server edit top 200 rows değiştirme

 

Bu kodda 200 yazan yeri mesela 1000 olarak değiştirip yüne üstteki toolbardan “Execute SQL” butonuna tıklıyoruz.

sql server edit top 200 rows değiştirme

 

Artık alt kısımda gördüğümüz tablo verileri en fazla 200 değil de 1000 satır olarak görülecek ve bu satırları editleyebileceğiz.

 

2.SEÇENEK:

Bu seçenekte “Edit Top 200 Rows“taki varsayılan 200 olan satır sayısını değiştireceğiz ve artık bütün tablolara sağ tıkladığımızda “Edit Top 1000 Rows” yazacak ve 1000 satır görüntülenecek.

Üst kısımda araç çubuğundan Tools>Options‘ a giriyoruz.

sql server edit top 200 rows değiştirme

 

Options penceresi karşımıza gelecek ve bu pencerede “SQL Server Object Explorer“‘a tıklıyoruz.

sql server edit top 200 rows değiştirme

 

Sağ kısımda “**Value for Edit Top Rows command**” satırındaki 200′ü 1000 olarak değiştirirsek artık sql serverda hangi tabloya sağ tıklarsak “**Edit Top 1000 Rows**” olarak göreceğiz.  Ayrıca gördüğünüz gibi buradan “Select Top 1000 Rows”un da satır sayısını değişitirebiliyoruz.

sql server edit top 200 rows değiştirme

Uzun uzun bir aradan sonra tekrar yazmak… Özlemişim gerçekten. Ama ne yapayım düzenli blog yazmaya bir türlü alışamadım. Zamanım yok, çalışıyorum gibi gereksiz yalanlar atmayacağım, biraz soğumuştum ısınma çalışmalarına başlıyorum sadece. Bu arada neler olmuş bi bakalım.

Kendime Asp.Net MVC ile websitesi yapma planlarım vardı. Biraz acele davranıp linux hosting’ten windows hosting’e geçtim. Ve normal olarak wordpress’te sorunlar yaşadım. Sayfadaki her yazının adresinin başında index.php yazmasının nedeni de buydu. Ve asıl büyük sorun sitenin çok yavaş açılmasıydı tabi. Bir de google’da da gözden düşünce ziyaretçi sayım epey aşağılara indi. Tabi bu sorunlar beni yazmaktan soğuttu biraz. Uzun bir süre yazmaya ara verdim. -Ki zaten ne yazıyordun ki- derseniz de hakkınız yok değil:)

Wordpress’ten kopmayı hiç düşünmediğim için linux hosting’e geri döndüm. Ama 1 ay içinde php, asp.net web forms, asp.net mvc, jquery, ajax (silverlight’a kadar yolu var bunun) olan bir websitesi hazırlamayı düşünüyorum. Yeni bir tasarımla bol yazılı günlere girmeyi planlıyorum. Her zaman olduğu gibi her şeye burnumu sokacağım. Sadece yazılım ile ilgili yazacak değilim. Ama ağırlık vereceğim başlıklardan biri yazılım olacak.

Hatta sitenin köşesine dürt butonu koysam nasıl olur:) Yazı yazmamı isteyenler dürterse belki o zaman daha fazla yazabilirim. Her gün yazmak istiyorum, biri bana blog yazdırsın:) Şu yeni tasarımı yayınladığımda daha düzenli yazacağımı umuyorum.

Acayip biriktim zaten. Biri beni durdursun:) yok yok biri bana blog yazdırsın…