Web10′a 2011 de devam ediyorum. Web10′da beşincisine geldik. Yine işinizi kolaylaştıracak, fayda sağlayacak ve ilginizi çekecek websitelerini tanıtmaya devam ediyorum.

  1. Vladstudio.com – Bu websitesinden bilgisayarınız için kaliteli duvarkağıtları indirebilir, e-kart gönderebilir veya photoshop derslerinden faydanabilirsiniz. Özellikle duvarkağıtları çok hoşunuza gidecek.

  2. LookforTV.com – Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkenin televizyon kanallarını internetten izleyebileceğiniz bir websitesi.

  3. MemleketSorunu.com – Tasarım konusunda eksiklik göze çarpsa da içerik konusunda tatmin eden memleketsorunu.com isminden de anlaşıldığı gibi memleket meseleleri üzerinde duruyor ve bunun yanında haberlere ve faydalı bilgilere yer veriyor.

  4. flavors.me – dakikalar içinde kendinize özel çok hoş bir web sayfası hazırlayabileceğiniz bir websitesi.

  5.  AktifMutfak.com – Aytaç Hanım ile lezzet serüvenine hazır olun. Aktif Mutfak sitesindeki yemek tarfileri ağzınızın suyunu akıtacak cinsten…

  1. KimKimdir.gen.tr – Birçok kategoride ünlü kişilerin biyografilerine ulaşabileceğiniz biyografi bankası.

  2. SaatiniYarat.com – Kendi saatinizi kendiniz tasarlayabileceğiniz bir websitesi.

  3. Video2Mp3.net – Youtube, dailymotion vb. video sitelerindeki video linklerini websitesine yazarak istediğiniz videoyu mp3 çevirebilirsiniz. Seyrettiğiniz klipleri mp3′e çevirmenin kolay yolu.

  4. Issuu.com – internet üzerinden e-dergi hazırlayıp sunabileceğiniz bir websitesi.

  5. Let to Music – fizy benzeri bir websitesi. fizy açılana kadar lettomusic.com sitesinden faydalanabilirsiniz.

.

*websiteleri herhangi bir sıraya göre dizilmemiştir. Rastgele numaralandırılmıştır.

*sizin de gözüme girecek bir websiteniz varsa önerin bir dahaki web10′da yerini alsın.

.

Diğer web10′lara göz atmak isterseniz:
WEB 10 – website önerileri (1)
WEB 10 – website önerileri (2)
WEB 10 – website önerileri (3)
WEB 10 – website önerileri (4)

3 sene önce başlayan sanal olduğa kadar hayal alemimi de seyreyleyen ve içine biraz da gerçeklik katan seyir defterimin doğumgünü bugün. İkinci yaş gününü kutlayamadığım için bu 2 yaşlık bir kutlama olsun.

3 senelik bir özetle kutlamaya başlayalım o zaman.

1 Ocak 2008’de internette yer edinen Seyir Defterim, bir aya yakın yapılandırma çalışmalarının ardından ancak 31 Ocak 2008’de yazabildiğim ilk yazı ile bir başlangıç yaptı. Bu arada doğum gününün 12 Ocak olması farklı bir olay, acaba doğum günü niye 1 Ocak değil (bkz. Seyir Defterim 1 Yaşında).

İlk sene çeşitli duygusal badireler atlatan seyir defterim, 104 yazıyla birinci seneyi doldurdu. 2008 yılının özetine de buradan göz atabilirsiniz.

2009 senesiyle birlikte yazılarda epey bir azalma oldu ve ancak Temmuz’a kadar yazı ekleyebildim. Sonra askerlik dolayısıyla 1 senelik bir ara verdim Seyir Defterime. 2009 senesi 29 yazıyla tamamladım, hatta Seyir Defterim’in 2. yaşını bile kutlayamadım.

Soğuk kış aylarında insanlıktan uzakta aklıma en son gelen şeyin internet, ilk gelenin ise özgürlük olduğu o zamanlarda artık Seyir Defterim’den çok uzaktım. Temmuz 2009′dan Mayıs 2010′a kadar hiç yazı yazmadım.

İzne geldiğimde aaa bu ne dediğimde internet cevabını alır almaz kendimi bilgisayar başında buldum. “Çok çok uzun bir aradan sonra…” yazısını yazıp bir askerlik özeti geçtim. Askerlik bitince Ağustos ayıyla birlikte yazma işlerine biraz hız verdim. Ve 2010 senesini 66 yazıyla kapattım.

Bu sene Seyir Defterim’in gidişatı nasıl olacak?

Önceki senelerden farklı olarak Visual Studio, C#, ASP, SQL gibi programlama konularına yer vereceğim. Yazılarım kategorisi aynen devam edecek. İlerleyen zamanlarda siyaset,din ve tarih konularında da kendi yazılarımı ekleyebilirim. Okuduğum kitaplara dair yazılarla da karşılaşabilirsiniz. Bu sene içinde büyük ihtimalle websitemin tasarımı da değişecek.

Zamansız ölümlere açılır ruhum. Ve perde perde seyrederim yokoluşumu bedenimin. Varoluşum yokluğumda saklıdır. Sessiz geçer benim gecem de. Ve benim gecemde bir köpeğin pati sesleri yankılar sokakta. Şaşaalı bir yalnızlık törenin son geçişidir onunki. Sokak, köpek, gece ve ben. Birbirinden habersiz bir kalabalığın ardında kalan yalnızlığını taşırız omuzlarımızda. Kimse şikayetçi değildir halinden. Ne gece sessizliğinden, ne sokak yalnızlığından, ne köpek evsizliğinden, ne de ben çaresizliğimden…

Bir hikayemiz vardır bizim. Ben yazarım, onlar dinlerler. Okuyanı bulunmaz yazdıklarımın. Gecenin sessizliği bozulmasın diye seslenemem o sokak köpeğine. Ve sokak yalnızlığından olmasın diye , ve köpek evsizliğinden… İşte burda başlar benim çaresizliğim. Kalabalıklar içinde bir yalnızlık öyküsü… Ben yazarım, karışmam gerisine…

Işıklar korkmaz geceyi aydınlatmaktan. İçim bir gölgenin esiri. Karanlığım ışıksızlığımdan değil, güneşimle arama giren kara bulutlardan… Yağmur sonrası toprak kokusu ruhum. Çiçek açar elbet benim de dallarım. Gün gelir de meyvelerimi taşırken yorulurlar. Umut derler bazıları bunun adına, bense uzun uzun yazarım da anlatamam. İsterim ki umudu hissedebilin, tadın ve koklayın. Ama hüzün kokar umudum bile.

Herkes bir başkasının düşüne daldığında, karanlık çöker koca bir şehrin üstüne. Işıklar kapanmıştır artık. Gece kendi sessizliğinde boğulurken, bir sokak yalnızlığında susuverir. Ve bir köpek evsizliğinde üşürken, bir çift göz çaresizliğinde ölüverir. Kimse üstlenmez cinayetini, herkes intihar süsü verir.

Şimdi kim sahiplenecek benim intiharımı? Faili meçhuldür uykulu gözlerimin kapanışının. Bir fısıltı duysam yaşadığıma kanıt, ya da güneşi görebilsem çapaklı gözlerime vururken, bulanık da olsa. O köpek sokağın sonunda zehirlenmiş yatarken, şimdi kim gecenin ritmine ayak uyduracak. Ve sokak mezarıyken bir evsizin, şimdi bu kadar kalabalığı hangi yalnızlık kaldıracak?

Emrah Yumuk
12.01.2011

Firefox’un yavaşlığı ve sürekli kasılıp kalmasından dolayı Chrome, Opera ve Safari gibi tarayıcıları takip ediyordum. Arada Google Chrome’u kullansam da  işimi çok kolaylaştıran eklentileri yüzünden Firefox’u bir türlü bırakamıyordum. Benim gibi tek pencerede onlarca sekme açan biri için Firefox’un suyu ısınıyordu.

Firefox’u tamamen bırakabilmem için geçeceğim tarayıcının firefox’taki eklentileri bana sağlaması gerekiyordu. Ben de Google Chrome’un Uzantılar adıyla sunduğu eklentilere göz attım. Ve kullandığım eklentilerin hepsinin ya aynısını ya da benzerlerini buldum, hatta daha fazlasını da…

Bütün eklentileri yüklememe rağmen Google Chrome performansından hiçbir şey kaybetmemişti. Hatta bugüne kadar niye firefox’u bu kadar çekmiştim diye de söylendim kendime. Benim gibi Firefox’u gönülden seven birinin bunları söylemesi, Firefox’un bana ne kadar çektirdiğini gösteriyor sanırım.

Bence tarayıcı yarışında eklentileriyle zirveye tırmanan Firefox, maalesef zirveyi Chrome’a bıraktı. Chrome’un eklenti açığını da kapatıp üst seviyede performans sağlaması kullanıcıların gözünden kaçmadı. Yeni sürümünü de denediğim Internet Explorer ise hala kayıplarda. Bir türlü çıkmak bilmeyen Firefox’un yeni sürümü de Firefox’u kurtaramayacağı aşikar. Opera da çok iyi gitmesine rağmen yarışta geride kaldı. Safari’nin ise hızından başka ön plana çıkan pek bir özelliği yok. Opera ve Safari’nin ön plana çıkardıkları özelliklerin Firefox ve Chrome’ da eklentilerle sağlanması  bu özelliklerin ilgiyle karşılanmamasına sebep oluyor.

Kısacası artık Google Chrome diyorum. Chrome’ u buradan indirebilirsiniz.

Google Chrome eklentilerine buradan ulaşabilirsiniz.

chrome tarayıcı

Kullandığım ve önerdiğim Google Chrome Eklentileri (Uzantıları):

X-notifier (Gmail, Hotmail, Yahoo, AOL …): Firefox’taki Webmail Notifier eklentisinin Chrome’daki versiyonu olan X-notifier ile Gmail, Hotmail, Yahoo e-posta adreslerinize gelen e-postaları takip edebilir, kullanıcı adı ve şifre girmeden hızlı bir şekilde e-postalarınızı kontrol edebilirsiniz.

Xmarks Bookmark and Password Sync: Firefox’ta da kullandığım Xmarks eklentisi Chrome’da da mevcut. Xmarks’a üye olup yer imlerinize internet sayfasından veya tarayıcınız aracılığıyla her yerde rahatça ulaşabilmeniz için olmazsa olmaz eklentilerden biri. Ayrıca şifrelerinizi de kaydedip unutulmasının önüne geçebilirsiniz.

Feedly : Google Reader’la birlikte çalışan feedly ile abone olduğunuz RSS’leri hoş görünümlü bir sayfa üzerinde takip edebilirsiniz. Eğer siteleri RSS ile takip ediyorsanız ve takip etmeyi düşünüyorsanız feedly’i mutlaka denemenizi öneririm. Firefox’ta da kullandığım Feedly’ i Chrome’da da buldum.

Neat Bookmarks: Yer imlerinize kolayca ulaşıp göz atabilmenizi sağlayan kullanışlı bir eklenti.

iReader: Sayfalardaki yazıları öne çıkartıp yakınlaştırarak yazıya odaklanmamızı sağlayan eklenti, farklı bir okuma deneyimi sunuyor.

PanicButton: Gizli gizli internete giren kişiler için özel olarak düşünülmüş bir eklenti. Adres çubuğunun sağına gelen butona tıkladığımızda bütün sekmeleri anında kapatıyor ve tekrar tıkladığımızda kapatılan bütün sekmeler geri getiriyor.

Google Chrome’un diğer bütün eklentilerine buradan ulaşabilirsiniz.

.

Emrah Yumuk

En çok kullanılan sözlüklerden biri olan Babylon‘un en çok can sıkan tarafı şüphesiz ki ücretli olması. Çok kullanışlı bir sözlük olan Babylon’a güçlü bir alternatif var: Lingoes. Hem de ücretsiz.

Babylon’da olduğu gibi istediğimiz sözlüğü ekleyebileceğimiz Lingoes diğer bütün özellikleriyle Babylon’u aratmıyor. Dil seçenekleri arasında Türkçe‘nin de olması sevindirici.

Lingoes’in 2.7.1 versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

Türkçe-İngilizce ve İngilizce-Türkçe sözlük eklentilerini buradan indirebilirsiniz. Lingoes için diğer sözlüklere buradan göz atabilirsiniz.

www.lingoes.net